top of page

Wat je aandacht geeft, groeit?

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2021

Ken je het verhaal van de twee wolven? De zwarte en de witte wolf. De witte is vriendelijk, behulpzaam, empathisch, eerlijk, liefdevol en zorgt voor harmonie. De zwarte wolf is egoïstisch, jaloers, liegt en bedriegt, is verdrietig en arrogant en zorgt voor conflict.

Volgens de legende vertelt een Cherokee-indiaan dit aan zijn kleinzoon. Hij vervolgt dat beide wolven in ieder van ons leven en dat ze vechten om onze aandacht. Na een stilte vraagt de kleinzoon: ‘Welke wolf wint er?’ Vervolgens zijn er twee versies van de legende. In de eerste legende antwoordt de indiaan: “De wolf die jij voedt, zal groeien.”

De tweede versie is genuanceerder. De indiaan antwoordt: “Als je enkel de witte wolf voedt, zal de zwarte wolf zich genegeerd en miskend voelen. Hij zal uitgehongerd wachten tot hij zijn kans ziet om toe te slaan. Daarom is het belangrijk om beide wolven te verwelkomen en aandacht te geven. De zwarte wolf weet iets anders dan de witte wolf. We hebben beiden nodig om verder te geraken.”


Wie aandacht geeft aan de zwarte wolf (onze conflicten en lastige kanten), zal merken dat hij ons veel kan leren. Door hem te verwelkomen in plaats van te negeren, zal hij vanzelf transformeren. Luister naar wat jouw angst, boosheid, frustratie je vertelt. Kijk ernaar met nieuwsgierigheid. Dan zal de strijd vanzelf gaan liggen.


Hetzelfde geldt voor de conflicten die je ervaart met anderen. Leer ontdekken wat er speelt, bij jezelf en de andere. Doe er iets mee. Zo geraak je vooruit. Geen harmonie zonder conflict. Geen vooruitgang zonder wrijving.


“Wat je aandacht geeft groeit”, vertelt maar de halve waarheid. Een conflict dat je geen aandacht geeft blijft sluimeren en zal zich op den duur wreken. Een conflict dat je aandacht geeft, transformeert vanzelf.


Hoe doe je dat dan? Ruzie maken op een manier dat iedereen er beter van wordt?


Er zijn geweldige methodieken om je daarbij te begeleiden. Ik laat je er mee kennismaken in drie opeenvolgende workshops. Je kan je inschrijven per workshop of voor het geheel.


Je kan ook een traject op maat volgen. Alleen of samen met je partner. Een traject geeft je inzicht in waar de conflicten vandaan komen en hoe je zelf een uitweg vindt.


Een kennismakingsgesprek is gratis.

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page