top of page

Hoe laad jij je batterijen op?

Wat zijn de momenten in je leven waar alles lijkt samen te vallen? Dat je zo intens geniet dat je het gevoel hebt: dit is het, meer moet het niet zijn!


Maak voor jezelf eens een lijstje van zulke momenten, in de afgelopen dagen of maanden of verder terug. Geen taboes! Wat maakt jou het meest gelukkig? Wat vervult je van blijdschap, vreugde, energie?


Als je daaraan denkt, wat gebeurt er dan fysiek? Welke gewaarwordingen ontstaan in je lichaam als je denkt aan zo'n concreet moment? Blijf daar even bij. Dompel je onder in dat moment. Misschien slaak je plots een zucht. Misschien merk je dat je spontaan een beweging maakt. Misschien is het puur een sensatie in je lichaam... Misschien ontstaat er een beeld of een woord. Neem je tijd en kijk wat er ontstaat.


Deze momenten informeren je over wat zo belangrijk is voor jou. Over waar jij energie uit put. Over wat essentieel is voor jou.


De oefening hierboven is een voorbeeld van instinctieve meditatie. 'Instinctief' omdat we het spontaan doen, net als ademen. Mediteren is een instinctieve reactie om je batterijen op te laden tijdens de dag: gedachten dwalen even af van je werk, je brengt je aandacht bij je kop koffie, bij de geur of de warmte van de tas, je staart even naar buiten, je wordt meegenomen door een lied in je hoofd... Zonder dat je het beseft, ontspan je jezelf en krijg je weer energie.


Door dit spontane proces bewust uit te breiden, intensifieer je de effecten. Het resultaat? Je bent meer ontspannen en kan beter omgaan met de uitdagingen op je pad.


In de kennismakingsreeks 'instinctieve meditatie' gaan we hiermee aan de slag. Je leert je spontane meditatiemomenten uitbreiden en intensifiëren.Een volgende stap in instinctieve meditatie is om ook oog te krijgen voor dingen die je spontaan verdringt. Omdat je ze ervaart als lastig of als niet functioneel.Als je emoties of verlangens onderdrukt, heeft dat gevolgen voor je lichamelijk en geestelijk welzijn. Je wordt prikkelbaar, depressief, vermoeid, verward, humeurig, krijgt hoofdpijn…

Dan is het tijd om ze de aandacht te geven die ze verdienen.
Instinctieve meditatie gaat over

  • Alles omarmen dat deel van je uitmaakt. Geen taboes.

  • Al je emoties, instincten, verlangens, gewaarwordingen toelaten en verwelkomen. Ze tonen het leven zoals het is. Ze leren je wat je kan doen om met meer energie te leven en hoe je een leven kan lijden dat zinvol is voor jou.

  • Leren voluit ja zeggen tegen wat jou energie geeft en leren nee zeggen tegen wat jou energie ontneemt.

  • Durven verbinden met dat waar je zo naar verlangt.

  • Komen tot een diepe rust terwijl je wakker bent.

  • Ervaren hoe je kan handelen vanuit rust, ook als het gaat om iets wat spannend voor je is.

  • Ontdekken dat alles wat je wil er al is.

  • Je zelfhelende kracht ervaren door alles vanuit een ontspannen toestand welkom te heten en te laten zijn.

In ’t begin is er moed voor nodig om ook dat te verwelkomen wat je liever niet ziet. Maar het proces gaat geleidelijk. Je begint bij gemakkelijke delen. Die delen van jezelf die je direct vullen met energie. Na een tijd ontwikkel je ook nieuwsgierigheid voor de moeilijkere delen. Je wordt nieuwsgierig, zonder oordeel, en gaat het mooie en waardevolle zien van lastige emoties en verlangens. Alles verwelkomen, leidt tot meer energie en vrijheid. Je zal ook beter kunnen omgaan met conflicten en uitdagingen.


In juni kan je kennismaken met instinctieve meditatie gedurende 4 woensdagvoormiddagen.

Van harte welkom!

Inschrijven: lies@frictie.be41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page