top of page

Deep Democracy

​De Lewis methode van Deep Democracy is in de post-apartheid van de jaren negentig ontwikkeld in Zuid-Afrika door Greg en Myrna Lewis. De principes zijn gebaseerd op Process Oriented Psychology van Arnold Mindell. Deep Democracy maakt gebruik van zowel de rationele als de emotionele aspecten van besluitvormingsprocessen en groepsdynamiek. 

 

Deep Democracy is een filosofie, levenswijze en methode die rekening houdt met elke stem in een groep. Elke stem, hoe dwars of verschillend ook, heeft iets toe te voegen aan het geheel.

In Deep Democracy wordt gewerkt met verschillende methodieken die er op gericht zijn om belangrijke zaken boven water te krijgen.

  • Door te spelen met argumenten, visies en standpunten ontdek je nieuwe dingen over jezelf, je partner en/of de groep.

  • Je ontwikkelt moed en lef om dingen uit te spreken die je anders voor jezelf houdt. Dit gebeurt in een veilige setting.

 

Zo ontstaat een dieper inzicht in wat leeft en wat nodig is om weer verder te kunnen.

Belangrijk

1. De methodieken worden ingezet om:

  • in relatie te blijven, niet om te winnen of gelijk te halen

  • te groeien en te leren over jezelf en de ander

2. Niemand heeft het monopolie op de waarheid.


Voor koppels is de methodiek Let's talk interessant. Andere methodieken zoals pijlen gooien, de vier stappen van besluitvorming en het gesprek op voeten zijn boeiend om in groepen (gezinnen, klassen, onder collega's,...) mee aan de slag te gaan. Ook als individu kan je ermee aan de slag.

Meer weten?

bottom of page